FATCA
Doelstelling en wettelijk kader Toepassing in België Wie valt onder FATCA? Wat zijn de praktische gevolgen?Foreign Account Tax Compliance Act
De FATCA-wet verplicht banken buiten de VS om de tegoeden die ze aanhouden voor rekening van hun Amerikaanse klanten aan te geven aan de Amerikaanse belastingdienst.
Doelstelling en wettelijk kader
De Amerikaanse FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act)-wetgeving heeft tot doel belastingontduiking door Amerikaanse belastingbetalers in het buitenland op te sporen en te ontmoedigen.
Dit wordt bewerkstelligd door niet-Amerikaanse financiële instellingen aan te zetten gegevens met betrekking tot rekeningen die bij hen worden aangehouden door Amerikaanse belastingbetalers te rapporteren aan de Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS).
Financiële instellingen die dit niet doen, zijn onderhevig aan een bronbelasting van 30% op alle inkomende betalingen van Amerikaanse oorsprong afkomstig van financiële instellingen die wel FATCA compliant zijn (waaronder alle Amerikaanse financiële instellingen).
Toepassing in België
Net zoals de meeste Europese landen heeft België ervoor gekozen om een intergouvernementeel akkoord af te sluiten met de Verenigde Staten teneinde de FATCA-verplichtingen in de nationale wetgeving op te nemen en de uitwisseling van bankgegevens met de VS mogelijk te maken.
Ten gevolge van dit akkoord, in werking sinds 1 juli 2014, zijn alle Belgische financiële instellingen (banken, verzekeraars en bepaalde beleggingsinstellingen) verplicht om de Amerikaanse belastingbetalers onder hun cliënteel te identificeren en gegevens met betrekking tot de rekeningen aangehouden door deze klanten op jaarlijkse basis te rapporteren naar FOD Financiën, die deze gegevens zal bezorgen aan de IRS.
Wie valt onder FATCA?
FATCA is in de eerste plaats van toepassing op:
- Amerikaanse rechtspersonen.
- Bepaalde niet-Amerikaanse rechtspersonen (zogenaamde passieve niet-financiële entiteiten) met Amerikaanse belastingplichtige(n) als economisch begunstigde(n) (Amerikaanse natuurlijke personen die meer dan 25% van de aandelen bezitten).
- Natuurlijke personen die Amerikaans staatsburger of inwoner zijn.
Voor deze klanten moeten identificatiegegevens, rekeningsaldi, betaalde interesten en dividenden, en inkomsten van de verkoop van effecten gerapporteerd worden.
Anderzijds zijn de Belgische financiële instellingen ook verplicht om alle klanten die weigeren om hun status (zie hierboven) voor FATCA kenbaar te maken op te nemen in de jaarlijkse rapportering. De gegevens die voor deze klanten gerapporteerd moeten worden zijn dezelfde als deze voor klanten herkend als Amerikaans belastingbetaler. Hierbij maakt het geen verschil of de klant een verband heeft met de VS heeft of niet.
Wat zijn de praktische gevolgen?
BNP Paribas Fortis bepaalt voor elke bestaande en nieuwe klant of het al dan niet om een Amerikaanse belastingbetaler gaat.
Voor klanten met bepaalde eigenschappen schrijft de wetgeving voor dat er bijkomende gegevens van de klant verkregen moeten worden om zo de finale FATCA-status van de klant te bepalen. Deze klanten zullen persoonlijk door de bank gecontacteerd worden.